Liceu tehnologic Horia Vintila
BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

HV nou


Du-te la cuprins

Meniu principal:


Despre noi

ECHIPA MANAGERIALĂ:

Director: Prof. Lorena-Camelia BUCĂ

Director adjunct: Prof. Mariana MAZILU

Coordonator de programe si proiecte scolare si extrascolare: Prof. Cristina PĂUNESCU

Cine suntem?


Institutia a fost infiintata in anul 1959, primind in anul 2012 denumirea de Liceul Tehnologic „Horia Vintila” după scriitorul Vintila Horia, al carui drum prin lume a trecut si prin orasul nostru.

Misiunea unit
atii noastre este sa dezvolte interesul pentru educatie si emancipare permanenta printr-un invatamant axat nu numai pe nevoile unei profesiuni, ci si pe disponibilitatea continua pentru cunoastere si actiune, sa ia în consideratie nevoile de educatie.

Viziunea didactic
a moderna a colectivului de profesori, profesionalismul, fidelitatea fata de scoala si climatul de munca favorabil au dus, după cum era si firesc, la cresterea continua a scolii, fapt reflectat de bunele rezultate obtinute la examenul de bacalaureat si absolvire a scolii de arte si meserii, precum si la examenul de admitere in facultate.


Vintilă Horia (n. 18 decembrie 1915 (S.N. 31 decembrie), Segarcea; d. 4 aprilie 1992) a fost un diplomat, eseist, filozof, jurnalist, pedagog, poet si romancier român, care a scris în special în limbile română si franceză, cunoscând consacrarea internatională după exilul său.


Aidoma altor intelectuali români de calibru mondial cu traiectorii similare, Cioran, Eliade si Noica, Horia a avut o perioadă relativ scurtă în jurul anilor 1937 si 1938 când a fost atras de Legionarism. Desi ulterior s-a dezis de acea perioadă, incluzând luări de pozitie publice, existând în acest sens multiple dovezi, Horia a continuat să fie considerat de către unii simpatizant fătis (si constant) al miscării legionare, iar de către altii chiar ideolog în România al fascismului, mai ales datorită unora din opiniile sale exprimate prin scriiturile sale din anii târzii 1930.


În anii 1940 - 1945, când Vintilă Horia a locuit la Roma si Viena, a fost parte a diplomatiei românesti. După o scurtă perioadă de reprezentare a României la Roma, întreruptă exact în anii conducerii statului român de alianta dintre guvernul maresalului Ion Antonescu si legionari, a revenit în diplomatie, de data aceasta la Viena. După 1945 se va refugia în Spania lui Franco, apoi în Argentina, revenind apoi în Spania, apoi în Franta (între 1960 si 1964), după care va reveni în Spania până la sfârsitul vietii sale. Peste tot unde a locuit a desfăsurat o intensă activitate literară, publicistică si pedagogică.


Vintilă Horia este singurul romancier român care a obtinut prestigiosul premiu literar francez Goncourt în 1960 pentru romanul său "Dieu est né en exil" (Dumnezeu s-a născut în exil). Din păcate, premiul nu i-a mai fost înmânat din cauza scandalului provocat în Franta în urma dezvăluirii trecutului său de (presupus) apropiat al miscării legionare. Atât Vintilă Horia, dar si altii, au sustinut că neacordarea premiului s-ar fi datorat dezinformării practicate de Securitatea momentului (cea a Republicii Populare Romîne) care ar fi amplificat până la dezinformare adevărul situatiei romancierului din perioada interbelică.

Prima pagina | Examene | Despre noi | Informatii | COVID-19 | Proiecte europene | Galerie | Contact | Informatii Scoala Postliceala | Harta site


Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal